serre jointEen serre joint of sergeant is een lijmklem dat als klemgereedschap gebruikt wordt om houten onderdelen te klemmen wanneer deze aan elkaar gelijmd worden.
De inhoud van deze pagina is ontleend aan een artikel dat door een student is geschreven, en is bedoeld voor degene die dit type lijmklem of de toepassing er van nog niet kent.
Uitvoeringen die Memenco in het programma heeft, tref je op de volgende pagina aan met een ruim aanbod van de serre joint.

Deze lijmklemmen variëren in grootte en worden normaal als stel gebruikt. De geleidestang is vaak van getrokken staal gemaakt, de klemmen van gietijzer.

serre joint

Wanneer deze lijmklem gebruikt wordt, dan wordt die vaak onder het werkstuk geplaatst dat gelijmd en gemonteerd moet worden. De klemmen komen aan beide zijden van het werkstuk, stukjes resthout tussen de klemmen en het werkstuk voorkomen beschadiging door het vastklemmen.

lijmtang

Na het voorlopig vastzetten van het raamwerk moet de haaksheid gecontroleerd worden. Wanneer dit niet helemaal haaks is, moet de positie van de klemmen iets aangepast worden.
De hoeken moet 90° zijn, dit te controleren kan met behulp van een winkelhaak of door met een liniaal de diagonalen te meten. Wanneer alles klopt, kunnen de klemmen verder aangedraaid worden en op de definitieve spanning worden gebracht, waarna de lijm kan gaan drogen.

serre joint

Bij een kleiner raamwerk of lade is controle van de binnenhoeken met alleen een winkelhaak vaak voldoende.

serre joint

De hierboven weergegeven omschrijving is nauurlijk vrij summier, maar geeft wel duidelijk aan wat voor een type lijmklem dit is. Ook kun je met een serre joint zijdelings klemmen, wat bijvoorbeeld bij het monteren van kasten voorkomt. Een lichte aluminium uitvoering is dan vaak wel zo prettig. Ook kun je een eigen klemgereedschap samenstellen, door losse klemmen aan te schaffen en deze op een stevige lat te monteren. Uitgebreide informatie hierover is weergegeven op de pagina klemmen en lijmen.