marqueterieMarqueterie is een techniek waarbij fineer van houtsoorten in diverse kleuren, zorgvuldig in verschillende vormen wordt gesneden, en daarna nauwkeurig tegen elkaar op een houten ondergrond worden geplakt, zodat uiteindelijk een vel fineer met een bepaald patroon of voorstelling ontstaat. De stukjes fineer worden dus opgelegd, maar deze techniek wordt bijna altijd inlegwerk genoemd, waardoor verwarring kan ontstaan met een andere techniek, namelijk intarsia, waarbij de houten segmenten in een houten drager gelegd worden.

Na de uitvinding van de lintzaagmachine, ergens in de periode van de gouden eeuw, wordt het mogelijk, gemakkelijker en sneller om dun fineer te zagen. Dit betekende dat ook grote voorwerpen, zoals kasten en tafels rijkelijk versierd konden worden tegen een in die tijd betaalbare prijs.
Wat eerder voor de adel en kerk was weggelegd, werd nu ook bereikbaar voor de gegoede burgerij. Intarsia werd deels en geleidelijk vervangen door marqueterie. De schrijnwerker kreeg er een nieuwe klantenkring bij. Het is ergens jammer dat het woord schrijnwerker in Nederland eigenlijk niet meer gebruikt wordt en vrijwel is verdwenen, want het geeft op het gebied van houtbewerking wel een bepaalde inhoud aan stuk vakbekwaamheid.
Schrijnwerker is afgeleid van het woord schrijn, een mooi versierd houten kistje, waar de kerk haar relikwieën in bewaarde. Je zou een schrijnwerker nu een fijn meubelmaker kunnen noemen, maar dat dekt de lading ook niet meer. Aan de andere kant, een metaalbewerker is ook geen smid.

Hoe dan ook, op deze bladzijde staan boeken vermeld die gaan over het specifieke inlegwerk op hout, marqueterie.
Een boek bestellen kan door het bestelformulier in te vullen dat zich onderaan deze pagina bevindt.


cursus marqueterieINLEGWERK IN HOUT

Dit boek is geschreven door twee deskundige docenten, met als resultaat een complete cursus marqueterie, die geschikt is voor studenten meubelmaken, meubel restaurateurs en ook voor hobbyisten. Stapsgewijze uitleg over de toegepaste technieken die verduidelijkt worden door meer dan 300 kleurenfoto's.
Je leert gereedschap en materiaal te gebruiken door verschillende basisoefeningen. Je leert technieken te ontwikkelen door de oefeningen met stapsgewijze illustraties en instructies te volgen over tien ontwerpen, die tot de klassieke fineermodellen gerekend worden, waaronder de windroos, het bloemenpatroon, schelpen, het schaakbord en de Louis-kubus.
De laatste vier projecten in dit boek gaan over marque- terie voor meubelstukken: het ovale fineer plateau, de penanttafel, de sieradendoos, en het het open haard scherm.
Ook worden enkele nieuwe en innovatieve technieken behandeld, zoals de vormhoutmethode voor het maken van waaiers, de methode voor het persen van fineer in twee stadia, en het visgraatontwerp voor parket. Nederlandstalig.

Prijs: € 24,95formaat 248 x 190 mm, 176 bladz., bestelnr. mar-05

intarsia woodworking projectsTHE FINE ART OF MARQUETRY
Craig Vandall Stevens

Dit rijk geïllustreerde boek over marqueterie laat je zien hoe je zelf fineer kunt zagen voor je inlegwerk.
Het complete traject wordt uitgelegd, kiezen van het hout, fineer met een figuurzaag uit planken zagen, gereedschappen en materialen die nodig zijn, hoe je het fineer moet snijden en plakken, en tenslotte het politoeren van het werkstuk. Engelstalig.

Prijs: € 39,50formaat 279 x 221 mm, 160 bladz., bestelnr. mar-02

marquetry odysseyboek inzien met
G o o g l e Preview
A MARQUETRY ODYSSEY: Historical Objects and Personal Work

Silas Kopf, auteur van dit boek en meester meubelmaker en marqueteur, biedt je hier een laagdrempelige kennis- making met marqueterie aan.
Met zijn verhaal neemt hij je mee door de tijd, en laat hij zien hoe de verschillende stijlen marqueterie zijn werk beïnvloed hebben. Meer dan 300 kleurenfoto's met mooie historische voorbeelden en natuurlijk van werkstukken van Silas Kopf zelf ondersteunen de tekst. Engelstalig.

Prijs: € 56,00formaat 318 x 236 mm, 232 bladz., bestelnr. mar-03

making great boxesMAKING GREAT BOXES
auteurs van Wood Magazine

Houten doosjes en kistjes lenen zich uitstekend voor inlegwerk.
Er is een veelheid aan methoden om houten doosjes en kistjes in allerlei vormen en maten te maken.
Het ontwikkeld je vaardigheden op het gebied van houtbewerking en je kunt nieuwe technieken op kleine schaal toepassen.
Doosjes onderscheiden zich door hun vorm, de houtsoort en de mate van vakwerk.
Inlegwerk maakt dit onderscheid nog groter en creëer je als het ware houten kunstobjecten. Engelstalig.

Prijs: € 19,95formaat 249 x 201 mm, 160 bladz., bestelnr. mar-04
bovengenoemde prijzen zijn inclusief btw en exclusief verzendkostenbestelformulier

Please note that all fields followed by an asterisk must be filled in.
Dit formulier kan gebruikt worden om bestellingen te plaatsen.
Voor aanvullende informatie kan het contact formulier gebruikt worden.

omschrijving aantal prijs in €
naam*
voornaam/letter(s)*
straat en huisnummer*
postcode*
plaats*
telefoonnummer*
E-Mail Address*

Please enter the word that you see below.