houtsnijden
Houtsnijden en beeldhouwen is voor veel mensen een leuke hobby geworden.
Houtsnijwerk kom je bijna overal op de wereld tegen, en nog veel mensen kunnen met het maken van houtsnijwerk hun brood verdienen. Maar dan is het vaak in landen waar de lonen en kosten van levensonderhoud laag zijn.
Ook in Nederland zijn er natuurlijk degenen die het als een beroep uitoefenen, al dan niet in combinatie met bijvoorbeeld het geven van een cursus houtsnijden of een cursus beeldhouwen, antiekrestauratie of meubelmaken.

Op deze website zul je veel informatie vinden die voor de houtsnijder en beeldhouwer interessant kan zijn, of je deze vorm van houtbewerking nu als hobby of beroep uitoefent.

gereedschap

Er is een grote variatie aan gutsen, beitels en messen verkrijgbaar.
Pfeil is één van de fabrikanten die zich hierin heeft gespecialiseerd, en gereedschap van hoge kwaliteit levert.

Voor wie minder aan een naam hecht, maar goed gereedschap voor een redelijke prijs wil, heeft Memenco gereedschap van diverse fabrikanten onder de naam WHT in het programma opgenomen.

boeken

Veel boeken over de diverse houtsnijtechnieken die voor het maken van houtsnijwerk toegepast worden, zijn door Amerikaanse houtsnijders en beeldhouwers geschreven. Op zich best interessant, want je merkt vaak dat ze hun roots in Europa hebben, en een stuk kennis hebben bewaard, wat hier al bijna verloren is gegaan.
Op de volgende pagina's vindt je een selectie van boeken over houtsnijden.