teknatool, meester in het maken van houtdraaibanken

teknatool maakt houtdraaibanken voor  veel eisende houtdraaiers

Houtdraaibanken van Teknatool kenmerken zich door kwaliteit, stabiliteit en innovatie.
De DVR-XP is hier een mooi voorbeeld van, maar ook de Nova 1624-44 is een houtdraaibank die veel te bieden heeft.
De DVR-XP is traploos regelbaar van 100-3500 tpm. De krachtige inductiemotor is in de spindelkop geïntegreerd. Dit betekent een directe kracht overbrenging en geen slijtage van de koolborstels en aandrijfriem meer. Bovendien zorgt deze directe overbrenging en de keus voor uit staal gegoten componenten ervoor, dat deze houtdraaibank trillingsvrij is. En dit heeft weer een ongelooflijk gladde verspaning tot gevolg.

Met de DVR-XP draai je net zo gemakkelijk pennen als een schaal van 740 mm doorsnee, al duurt dat laatste natuurlijk wel wat langer.
In het filmpje laat de bekende houtdraaier Ernie Connover zien wat zowel de mogelijkheden en prestaties van de houtdraaibanken van Teknatool zijn.
Hoe trillingsvrij de DVR-XP is, blijkt wel uit zijn test met een munt op zijn kant.
Teknatool heeft altijd bewust gekozen voor uit staal gegoten onderdelen. Vibratie is inherent aan het ontbreken van massa.

De DVR-XP is een zeer veilige houtdraaibank. Mocht de beitel happen, dan zorgt de electronische regeling er voor, dat de motor buiten werking wordt gesteld zoals ook in het filmpje wordt getoond.Voor degene die ook wil weten wat anderen van deze houtdraaibank vinden, zijn hier nog twee onafhakelijke beoordelingen:

Heavy Duty Lathe Test (Fine Woodworking, April 2007)

Why buy a DVR XP Lathe (creative woodworking New Zealand, June 2006)

De spindelkop is geheel draaibaar. In combinatie met de buitendraai inrichting kunnen schalen met een diameter tot 740 mm gedraaid worden. Maar ook voor het draaien van kleinere schalen is het best handig wanneer de kop in een schuine positie gezet kan worden, zoals ook in het filmpje getoond wordt.

Een aantal jaren geleden heeft Teknatool eens een onderzoek gedaan over de toepassing van verschillende houtdraaibanken, en daaruit bleek dat 80 tot 90% van al het draaiwerk dat tussen de centers gebeurde, niet langer was dan 60 cm. Met dit gegeven is destijds de Nova 3000 ontwikkeld, een vrij compacte houtdraaibank met een grote capaciteit en een afstand van 60 cm tussen de centers, maar wel met de optie het bed te kunnen verlengen met één of meerdere segmenten, en dit bleek een succes te zijn.
Inmiddels is de Nova 3000 uit productie genomen en vervangen door de DVR-XP (electronische uitvoering) en de 1624-44, waarbij een aantal verbeter punten zijn aangebracht.
Op de foto hieronder staat de DVR-XP afgebeeld met bedverlenging en een derde poot.De DVR-XP wordt standaard als werkbank montering geleverd. Het onderstel is optioneel, evenals een derde poot, die niet noodzakelijk hoeft te zijn, zoals uit de volgende foto's mag blijken.

Door op de volgende link te klikken kan de Engelstalige handleiding worden gedownload.

Door op onderstaande foto te klikken wordt een Duitstalige brochure geopend. Deze brochure geeft een duidelijk beeld van het leverprogramma van Teknatool en geeft informatie over de houtdraaibanken en de verschillende opspankoppen (Spannfutter of chucks).
Vanwege de ruime variatie aan klauwen (Spannzangen of jaws) die Teknatool in het assortiment heeft, zijn de verschillende mogelijkheden om een werkstuk op of in te spannen bijna eindeloos te noemen.

Een actuele prijslijst kan hier worden geopend.

Op de volgende pagina wordt nog wat algemene informatie
over houtdraaibanken gegeven.

Nova 1624-44

bestelformulier

Please note that all fields followed by an asterisk must be filled in.

Please enter the word that you see below.