Crown Hand Tools
houtdraaibeitels
wood turning tools from Crown Hand Tools and Robert Sorby are made in Sheffield
Voor het houtdraaien levert Memenco al jaren houtdraaibeitels van Crown Hand Tools, tot volle tevredenheid van veel houtdraaiers.

Een uitgebreid overzicht van het leverings programma van de houtdraaibeitels van Crown Hand Tools wordt op de volgende pagina's weergegeven.

Crown Tools is een echt familiebedrijf, en gevestigd in het Engelse Sheffield.
Crown is een relatief jong bedrijf, maar de mensen die bij Crown werkzaam zijn, waarborgen door hun jaren lange ervaring de hoge kwaliteit die Crown levert.
Regelmatig worden er nieuwe gereedschappen in productie genomen, die samen met houtbewerkers waar ook ter wereld, zijn ontwikkeld.
Crown levert een uitgebreid assortiment aan gereedschappen voor de handmatige houtbewerking en is in Nederland vooral bekend geworden door haar houtdraaibeitels, die een uitstekende prijs - kwaliteit verhouding hebben.

Eén van de laatste ontwikke- lingen die zich bij Crown heeft plaatsgevonden, is het in pro- ductie nemen van de Pro-PM houtdraaibeitels, een serie beitels die zich nauwelijks laat evenaren.
De Pro-PM beitels hebben een hardheid die ligt tussen 66° en 68° Rockwell, en een standtijd die 4 tot 5 keer hoger ligt dan die van HSS beitels.

Normaal is het vaak zo, dat wanneer het over de productie van staal gaat, je aan staal denkt dat in een vorm wordt gegoten, gesmeed, gefreesd of geslepen wordt.
Powder Metallurgy, in het Nederlands metaalkeramiek of poedermetallurgie genoemd, is een proces waarin metaaldelen in poedervorm samengeperst en daarna gesinterd worden.
Sinteren kan omschreven worden als het aan elkaar lassen van kleine metaaldeeltjes, waarbij de temperatuur zo opgevoerd wordt, dat deze net onder het smeltpunt van het basismateriaal ligt. Door het metaalpoeder onder hoge temperatuur en druk in een matrijs samen te persen, ontstaat een produkt met hoge kwalitatieve eigenschappen, wat eenvoudig nabewerkt kan worden.
Hoe deze houtdraaibeitels in de praktijk ervaren worden, kun je lezen in het Test Report by Gordon Warr for the Woodturner Magazine.
Voor een vertaling van dit rapport, klik hier.