bovenfrezen


Bovenfrezen van CMT zijn voor veel houtbewerkers een begrip geworden. Hoge kwaliteit voor een redelijke prijs en een enorme keus aan mogelijkheden. Het is een heel breed assortiment van frezen voor een bovenfrees zoals groeffrezen, v-groeffrezen, kantenfrezen, sponningfrezen, verlijmfrezen, zwaluwstaartfrezen, afschuinfrezen, duivejagerfrezen, lijstenfrezen, afrondfrezen, allerlei profielfrezen en noem maar op.
Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, of het is er wel.  En dan ook vaak met een diameter in millimeters in plaats van inches, zoals je vaak bij de goedkope frezen tegenkomt.

Hieronder staan wat afbeeldingen om een kleine indruk te geven.   De frezen hebben een as diameter van 6 - 6,35 - 8 - 12 of 12,7 mm en kunnen vaak met of zonder kogellager geleverd worden, afhankelijk van het type.

Voor het complete overzicht kan de catalogus worden gedownload evenals de prijslijst.

Op de volgende pagina worden een aantal toepassingen van diverse bovenfrezen beschreven.

Voor bestellingen kan gebruik gemaakt worden van het bestelformulier.


De genoemde prijzen zijn exclusief btw en verzendkosten


bestelformulier

Please note that all fields followed by an asterisk must be filled in.

Please enter the word that you see below.

  


CMT stelt zeer hoge eisen t.a.v. de kwaliteit van haar bovenfrezen. Voor wie zich hier van wil overtuigen, kan onderstaande beschrijving van het productieproces interessant zijn.


de beste grondstoffen


Het gebruik van alleen de beste grondstoffen is volgens CMT een voorwaarde om de beste bovenfrezen ter wereld te produceren. Na 30 jaar research blijken de basis grondstoffenvan CMT-boren en bovenfrezen dezelfde te zijn als die van beroemde automerken als Ferrari en Porsche: namelijk staal van Steeltec uit Zwitserland en hardmetaal van Cératizit uit Luxemburg.

Fatigue Proof® staal


De kolven en freeslichamen van alle bovenfrezenzijn gemaakt van massieve staalstaven uit één deel.
CMT gebruikt “Fatigue Proof® steel” geproduceerd door Steeltec in Luzern, Zwitserland.


De unieke eigenschappen van deze staalsoort worden
bewerkstelligd door het unieke productieproces:


de staalstaven worden onder hoge temperaturen op een gepatenteerde wijze geextrudeerd, waardoor unieke materiaaleigenschappen ontstaan:

• superieure sterkte;
• uitstekend bewerkbaar;
• high-level uniformiteit;
• minimale afwijkingen;
• extreme weerstand tegen metaalmoeheid;
• hoge slijtvastigheid.
Hierdoor zijn de bovenfrezen van CMT praktisch immuun voor externe mechanische en thermale krachten. Vandaar ook dat bovengenoemde beroemde automerken deze staalsoort gebruiken.


Ceratizit® hardmetaal.
De snij-eigenschappen van houtbewerkingsgereedschap worden voor een groot deel bepaald door de hardmetalen sneden. Die moeten niet alleen hard zijn, maar ook bestand zijn tegen breuk. CMT gebruikt het beste van het beste: “Premium Grade” hardmetaal van Ceratizit uit Luxemburg, onderdeel van de grootste en meest moderne fabrikant van houtbewerkings gereedschappen.
“Premium-Grade” kenmerkt zich door de zeer homogene fijn korrelige samenstelling, waardoor het uitbreken van de snijkant voorkomen wordt en lange standtijden gegarandeerd zijn.


geometrie en design

Anti-terugslag design
Veiligheid voor alles! Als het te bewerken materiaal in contact komt met het roterende gereedschap, bestaat het gevaar van happen en terugslag.
Concurrerende bovenfrezen hebben vaak een te grote spaanruimte, waardoor het gevaar van terugslag bestaat.
CMT bovenfrezen (vanaf een diameter van 19 mm) hebben een anti-terugslag design; het freeslichaam heeft een zogenaamde ronde rug, die fungeert als terugslagbeveiliging en spaanbegrenzer.

Scherende sneden
Al naar gelang de toepassing worden de CMT bovenfrezen voorzien van rechte sneden, positief scherende sneden of negatief scherende sneden. De gekozen hoek bepaalt de verdeling van de snijdruk, de afvoer van de spanen en de mate van splintering.
In het algemeen kan gesteld worden dat frezen met scherende sneden een beter resultaat geven omdat het schuine mes constant in contact is met het te bewerken materiaal, waardoor een zuiverder, minder hakkerig freesbeeld ontstaat.
Een negatief scherend mes geeft het beste resultaat bij de bewerking van beplakte plaatmaterialen.

Spaanhoek
De spaanhoek van de bovenfrezen wordt bepaald door de hoek die het snijvlak maakt richting het midden van de frees. De spaanhoek bepaald hoe het snijvlak het te bewerken materiaal raakt. Het doel is een schone, zuivere snede te maken zonder splintering en te zorgen voor een goede afvoer van het afval.

Vrijloop
Een kleine eigenschap die een groot verschil kan maken tussen de diverse merken bovenfrezen is de zogenaamde vrijloop van de frees.


"state-of-the-art" productie


In onderstaand voorbeeld wordt stap voor stap de productie van een profielfrees met kogellager getoond.

De vrijloop is de ruimte tussen de snijkant en het freeslichaam (achter de snijkant). Bij rotatie dient de snijdiameter groter te zijn dan de bodydiameter, zodat het freeslichaam het te bewerken materiaal niet raakt. Via de vrijloop wordt het afval afgevoerd en wordt “branden” van de frees

Het productieproces
Wanneer een order wordt geplaatst, zal deze order geheel electronisch van de verkoopafdeling doorgesluisd worden naar de productie-afdelingen. De volgende productie-stadia worden doorlopen:
draaien, frezen, solderen, profileren, scherpslijpen.

Draaiwerk
Alle CMT bovenfrezen worden gemaakt uit staven staal. Het draaien geschiedt op de modernste Zwitserse en Japanse CNC-draaibanken. Machines die bijvoorbeeld ook gebruikt worden bij de productie van componenten voor Seiko horloges en Nissan-auto’s. Tijdens het draaien worden de kogellagerzitting, het freeslichaam en de kolf gemaakt. De centergaten in de lagerzitting en onderin de kolf worden tijdens het gehele verdere productieproces benut; zodat een perfect uitgebalanceerd stuk gereedschap ontstaat.

Frezen
Na het draaien krijgen de gereedschappen hun volgende vorm door middel van CNC-frezen. De spaanruimtes en de zittingen voor de hardmetalen messen worden in het freeslichaam aangebracht. Het laden van de CMT-gereedschappen in de freesmachines wordt automatisch door robots verricht.

Lassen en solderen
Tijdens het solderen worden het freeslichaam en het hardmetalen mes verhit tot 420 graden Celcius. CMT maakt gebruik van zowel het solderen met open vlam, als de inductiemethode. CMT benut dus beide methodes: het solderen met open vlam wordt gedaan door specialisten, die de frezen stuk voor stuk in een carrousel solderen. Inductie-solderen gebeurt volledig automatisch waarbij het staal en het hardmetaal onder zeer hoge temperaturen met een zilverdraad aan elkaar worden verbonden. Na beide soldeermethodes verdwijnen de halffabrikaten in een oven waar de frees van de spanning, door het gelijkmatig verlagen van de temperatuur, wordt ontdaan. Deze extra stap in het productieproces beschermt de las, de samenstelling van het hardmetaal en uiteindelijk de veiligheid van de eindgebruiker.

PTFE coating
CMT bovenfrezen onderscheiden zich door de oranje PTFEcoating, die is aangebracht op de frezen. PTFE-coating is een anti-aankoeklaag, zoals die ook wordt aangebracht op pannen en wokken; hars en stof krijgen zo geen kans zich te hechten aan frees of boor. Doordat de PTFE-coating onder hoge temperaturen op de gereedschappen gebakken wordt , ontstaat een keiharde beschermlaag.

Slijpen en scherpen
Met behulp van diamantslijpschijven op CNC-slijpmachines worden de kogellagerzitting, de messen en de kolf via de nog aanwezige centerpunten uitgebalanceerd en perfect geslepen. Het slijpproces bestaat uit 3 stappen. Allereerst wordt de kolf zeer precies geslepen met een finish van 0.8μ/mm. Door deze nauwkeurigheid zal de frees perfect kunnen worden geklemd door de spantangen in de houtbewerkingsmachines. Tijdens de tweede stap in het slijpproces worden de hardmetalen sneden op 8-assige CNC-slijpmachines gescherpt tot 0.4μ/mm micrograin finish. Verschillende freessets, zoals de groef- en messingsets, worden paarsgewijs geslepen, zodat de gemaakte profielen perfect zullen passen. Tijdens de derde stap van het slijpproces wordt de kogellagerzitting met een nauwkeurigheid van 0.8μ/mm. geslepen. Essentieel voor een probleemloze trillingvrije geleiding.

Olie- en waterzuivering
Een belangrijke factor bij het draai-, frees- en slijpproces is de olie- en waterzuiverheid. Olie en water worden gebruikt als koel- en smeermiddel tijdens deze processen. CMT zorgt dat de olietemperatuur altijd 40 graden Celcius is. CMT heeft eigen reinigings- installaties (Reverse Osmosis-system) om vervuiling van olie en water te voorkomen. Olie en water worden dus constant opnieuw gebruikt; perfect voor de productie en goed voor het milieu!

Markering, assemblage en verpakking
Na het slijpproces worden de bovenfrezen geassembleerd en vervolgens met behulp van een laser precies en blijvend gegraveerd. De producentnaam, het CMT-logo, het artikelnummer en de tekst “Made in Italy” worden op elke kolf aangebracht, zodat de gereedschappen gemakkelijk te identificeren en na te bestellen zijn.

Kwaliteitscontrole
CMT Italy volgt de richtlijnen zoals omschreven in ISO 9001, geformuleerd door de Europese Gemeenschap. Alle productiemiddelen voldoen aan de CE-richtlijnen.

Organisatie


De kwaliteit van een product wordt in belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van de organisatie achter het product. Het management in het hoofdkantoor in Italie wordt gevormd door 2 generaties van de familie Tommassini. De oprichter heeft de research en productie-afdeling onder zich. De jongere generatie behartigt de belangen op het gebied van marketing, verkoop en automatisering.